четверг, 9 ноября 2017 г.

День української писемності та мови

Як нема без зірок небозводу,
Як блакиті без сонця нема,
Так і мови нема без народу,
І народу без мови нема.
(Володимир Забаштанський)
З 1997 року 9 листопада в Україні традиційно відзначають «День української мови та писемності». Це свято є важливим для кожного носія своєї державної мови, тому що саме ця дата нагадує нам про нашу рідну українську мову та її нелегкий шлях.
Напередодні свята для учнів 4-В класу було проведено інформаційну годину «Скільки людей, стільки й мов», щоб ще раз нагадати вихованцям про те, що  рідна мова для кожної людини – це те життєдайне джерело, що передається віками, з покоління в покоління.
Кожен знає, що в країні існує державна мова, тобто офіційна, якою оформлюються всі документи. Щоб поглибити знання учнів про інші мови, їм було запропоновано завдання на знання мов європейських країн та країн, які межують з Україною. Учні на відмінно впоралися і продемонстрували неабиякі знання.
Ознайомившись з цікавими фактами про українську мову, висловами діти пригадали прислів’я та приказки, які вчили на уроках літературного читання. Неймовірно вразила вихованців «Легенда про пісню», в якій Дівчина-Україна отримала національний дар. За сюжетом легенди між учнями було проведено «Батл» на уважність.
Завершилось заняття опрацюванням вірша Оксани Забужко «Рідна мова», в якому вдало охарактеризовану нашу мову. Діти зрозуміли, що потрібно не лінуватися, вчити мову, звикати розмовляти гарно і правильно, збагачувати словниковий запас .
8 листопада діти взяли участь у конкурсі з української  ім. П. Яцика, в якому продемонстрували свій рівень знання рідної мови. Деякі учні показали високі результати.
Найяскравішим, найочікуванішим, найнезвичайнішим, наймелодійнішим та найкреативнішим став конкурс українських віночків. Усі дівчатка 4-В класу взяли участь у дефіле віночків, в якому показали свою грацію, красу та чарівність. Вишиванки, гарні спіднички та сукні стали доповненням образу.

Крім того, саме в день української писемності та мови було проведено конкурс читців української поезії. Кузнецова Дінара, Подчуфаров Григорій, Шепілов Анатолій та Михайловський Григорій стали учасниками конкурсу, а двоє з них зайняли призові місця – Шепілов Анатолій (1 місце), Подчуфаров Григорій (3 місце). Вітаємо переможців і бажаємо їм подальших успіхів у навчанні!






Комментариев нет:

Отправить комментарий

Квест-рум "В лігві Павука"

22 грудня – останній день перед довгоочікуваними зимовими канікулами. А щоб завершити перший семестр на гарній ноті, учні 4-В класу ра...